U gebruikt Internet Explorer

Deze website functioneert niet goed op deze browser.

Klik op onderstaande afbeeldingen om direct op de download pagina te komen van desbetreffende browser.

Of klik op onderstaande link om de website in Microsoft Edge te openen.

Robert van Esch MSc
Training
  • 16:00 uur - 17:00 uur:
    Wetenschappelijk webinar
shade
  • Locatie
  • Online

Immuniteit & darm

21 november 2024

In dit webinar reiken wij je de theoretische onderbouwing voor de praktische interventies die je aan jouw cliënten kunt voorleggen. 

De darm is niet alleen een plaats voor de spijsvertering, maar dient ook als een belangrijk knooppunt voor immunologische activiteit. De communicatie tussen de darm en het immuunsysteem wordt vaak de Gut-Immune Axis genoemd. Deze bilaterale communicatie omvat een constante uitwisseling van signalen en informatie.

Het darmgeassocieerde lymfatische weefsel (GALT) is een cruciaal onderdeel van het immuunsysteem dat zich in het spijsverteringskanaal bevindt. Het bestaat uit verschillende immuuncellen, zoals T-cellen, B-cellen en macrofagen, die samenwerken om ziekteverwekkers te identificeren en te neutraliseren. Bovendien produceert de darm immunoglobuline A (IgA), een antilichaam dat een sleutelrol speelt bij de mucosale immuniteit en het slijmvlies van de darm beschermt tegen indringers. De samenstelling van het microbioom in de darm heeft een grote invloed op de afweerfunctie. Een diverse en evenwichtige darmflora draagt bij aan een goed gereguleerd immuunsysteem, terwijl verstoringen in dit evenwicht kunnen leiden tot ontregeling van het immuunsysteem en een verhoogde vatbaarheid voor infecties of auto-immuunziekten.

Het verband tussen de darmen en het immuunsysteem benadrukt het belang van een systemische en holistische benadering van gezondheid. Door deze ingewikkelde relatie te begrijpen en te respecteren, kunnen we ons immuunsysteem in staat stellen optimaal te functioneren, waardoor de veerkracht tegen een groot aantal gezondheidsuitdagingen wordt bevorderd. Om de complexe en intensieve relatie tussen de darmen en het immuunsysteem te ondersteunen, is het handhaven van een gezonde levensstijl essentieel. Dit omvat mede een uitgebalanceerd dieet dat rijk is aan vezels en plantstoffen. Regelmatige lichaamsbeweging, stressmanagement en voldoende slaap dragen ook bij aan een veerkrachtig immuunsysteem.

 

Dit wetenschappelijk webinar wordt gehost door Robert van Esch MSc, PsychoNeuroImmunoloog. Co-host is Ilse van Bladel.

Robert en IlseOmdat dit webinar enkel bestemd is voor professionals in de gezondheidszorg vragen wij je onderstaande vragen te beantwoorden. De link om deel te nemen aan deze training wordt per e-mail toegestuurd.


Wetenschappelijk webinar ‘Immuniteit & darm’
21 november 2024
16:00 – 17:00 uur

U kunt zich alleen aanmelden voor deze training als u een medisch professional bent.