U gebruikt Internet Explorer

Deze website functioneert niet goed op deze browser.

Klik op onderstaande afbeeldingen om direct op de download pagina te komen van desbetreffende browser.

Of klik op onderstaande link om de website in Microsoft Edge te openen.

Gabriël Devriendt - Pures
Seminar
shade

Migraine, hoofdpijn en vermoeidheid

Er zijn verschillende vormen van migraine bekend. Een ‘gewone’ vorm van migraine bestaat uit aanvallen van zware hoofdpijn en wordt (bij sommige mensen) vooraf gegaan door een aura. Veel vrouwelijke patiënten met migraine hebben rondom de menstruatie een aanval. Als de aanval uitsluitend met de menstruatiecyclus samenvalt, wordt dit ook wel menstruele (hormonale) migraine genoemd. De ernst, duur en frequentie van migraine-aanvallen verschilt sterk per patiënt. Hoofdpijn is een zeer frequente klacht. We onderscheiden primaire hoofdpijn, waarbij de hoofdpijn een aandoening op zich is, en secundaire hoofdpijn, waarbij de hoofdpijn een symptoom is bij heel wat andere aandoeningen. Daarnaast is er nog hoofdpijn door aantasting van een hersenzenuw.

Migraine, hoofdpijn en vermoeidheid zijn veel voorkomende klachten waarbij vermoeidheid een veel voorkomende klacht is waarmee de patiënt uw praktijk bezoekt. Opvallend is een praktijkanekdote over een eeneiige tweeling waarvan de ene migraine had en de ander ‘buikmigraine’, dat ook wel als prikkelbaar darmsyndroom wordt gediagnosticeerd. Menig persoon is gevoelig voor beiden of verruilt de migraine uiteindelijk voor buikklachten.

Waar vinden deze klachten mogelijk hun oorsprong? En hoe kunnen we de belastbaarheid van de patiënt ondersteunen zodat klachten minder voor komen? Dat voedingsstoffen daarin een belangrijke rol kunnen spelen heeft menigeen in de praktijk al ondervonden, maar welke mechanismen spelen een rol en hoe kunnen we vanuit deze kennis meer maatwerk leveren?

gabriel-devriendt

Gabriël Devriendt heeft vanaf 1976 ruim 20 jaar voor diverse medische specialismen gewerkt waarvan de laatste 10 jaar als universitair productspecialist in de oncologie. In deze jaren heeft hij zich vergaand op het terrein van de farmacologie en biochemie kunnen ontwikkelen.

Wardell Amerika is neuroloog-in-opleiding en in 2003 gestart met de opleiding geneeskunde aan het Erasmus MC in Rotterdam. Tijdens deze opleiding heeft hij met succes een master in neurowetenschappen afgerond. En in 2010 de opleiding geneeskunde met succes afgerond, waarna hij gedurende 2 jaar werkzaam is geweest als neuroloog-niet-in-opleiding. Sindsdien past hij de holistische benadering, met nadruk op het belang van een gezonde leefstijl, met succes toe op zijn patiënten.

Seminars met accreditatie
Wanneer je deelneemt aan een seminar van ReThink, ontvang je na afloop een certificaat. Als je jezelf aanmeldt voor dit seminar word je automatisch doorgelinkt naar de website van ReThink. Hier vind je bij welke beroepsverenigingen ReThink accreditatie heeft aangevraagd.

U kunt zich alleen aanmelden voor dit seminar als u een medisch professional bent.