U gebruikt Internet Explorer

Deze website functioneert niet goed op deze browser.

Klik op onderstaande afbeeldingen om direct op de download pagina te komen van desbetreffende browser.

Of klik op onderstaande link om de website in Microsoft Edge te openen.

prof.dr. Roelof Hut en dr. Marijke C.M. Gordijn
Seminar
shade

Chronobiologie

De chronobiologie is de wetenschap binnen de biologie die zich toelegt op het bestuderen van het bioritme van het lichaam oftewel de variaties in onze biologische activiteiten binnen zekere cycli van tijdsverloop. De biologische activiteiten wisselen af en herhalen zich waardoor we kunnen spreken van bioritmen.

Op bepaalde momenten worden zekere biologische activiteiten afgeremd en andere versterkt waardoor we kunnen spreken van een hiërarchie van bioritmen en verscheidene biologische klokken die de werking van organen zoals de hersenen, nieren, darmen en lever beïnvloeden en daarmee van essentieel belang zijn voor het behoud van gezondheid, regeneratie en zelfs herstel van ziekte.

De bioritmen programmeren in feite het lichaam: het innemen en opnemen van voedingsstoffen, lichamelijke en geestelijke activiteiten, nachtrust en slaapkwaliteit, gewichtsregulatie, eliminatie en uitscheiding van afvalstoffen, etc. .

Om verstoringen van de bioritmen te voorkomen zijn we afhankelijk van onze omgeving die zogenaamde synchronisatiesignalen geeft. Het bekendste synchronisatiesignaal is de afwisseling van dag en nacht, vooral het morgenlicht en de intredende duisternis.

Nog nooit waren er zoveel verstorende invloeden in het menselijke bestaan als vandaag de dag.
Het moderne leven heeft ons al tot op zekere hoogte doen vervreemden van de biologische normen met verstrekkende gevolgen. De chronobiologie levert waardevolle kennis waarmee u als zorgverlener op het vlak van leefstijlgeneeskunde, oog heeft voor de juiste aandachtspunten om patiënten te helpen sturen naar een betere  gezondheid en welbevinden.

Seminars met accreditatie
Wanneer je deelneemt aan een seminar van ReThink, ontvang je na afloop een certificaat. Als je jezelf aanmeldt voor dit seminar word je automatisch doorgelinkt naar de website van ReThink. Hier vind je bij welke beroepsverenigingen ReThink accreditatie heeft aangevraagd.

U kunt zich alleen aanmelden voor dit seminar als u een medisch professional bent.