U gebruikt Internet Explorer

Deze website functioneert niet goed op deze browser.

Klik op onderstaande afbeeldingen om direct op de download pagina te komen van desbetreffende browser.

Of klik op onderstaande link om de website in Microsoft Edge te openen.

Dr. Jacques Deneef, Robert van Esch MSc en Maurice Kool MSc.
Seminar
 • 09:00 uur - 16:00 uur:
  Live seminar
shade
 • Locatie
 • Van der Valk Houten (Utrecht)
 • Hoofdveste 25
 • 3992 DH Houten
 • Kaart en route

Kanker en de rol van voeding

25 maart 2023

In het eerste deel van de ochtend zal worden ingegaan op carcinogenese, vasten en voeding. In deel twee staan de gezondheid en pathologie van de vrouwenborst centraal. Hoewel een aantal leefstijlfactoren wordt genoemd als oorzaak, wordt de behandeling van borstpathologie overwegend gericht op de borst en niet breder. De kans op gezondheidswinst wordt groter, en de kans op ernstige afwijkingen in de vrouwenborst minder, als de lokale pathologie wordt beschouwd als een gevolg van bredere systemische verstoringen en niet als een op zichzelf staand fenomeen.

3 delen:

 • Deel 1: 09:00 – 11:00 Dr. Ir. Jacques Deneef
 • Deel 2: 11:00 – 13:00 Robert van Esch Msc.
 • Deel 3: 14:00 – 16:00 Maurice Kool Msc.

 

Deel 1 Dr. Jacques Deneef: Kanker en de rol van voeding: de rol van voeding tijdens de behandeling
Dr. Jacques Deneef zal ingaan op carcinogenese; de manier waarop een eigen cel onder invloed van epigenetische factoren een kankercel wordt. Als immunoloog legt dhr. Deneef uit hoe ons immuunsysteem ons eerst beschermt om daarna de kankercel te beschermen en  dus van surveillance overgaat naar tolerantie (editing genoemd). Ook belicht hij het metabolisme van de kankercel met de nadruk op de methylatie. Bij de therapeutische mogelijkheden worden vasten, het ketogeen dieet en een intermittent ketogeen dieet besproken.

 

Jacques Deneef is burgerlijk ingenieur, biochemicus en dr. in de geneeskunde, chirurgie en verloskunde. Daarnaast is hij onder meer gespecialiseerd in acupunctuur, micro-nutritherapie, oligotherapie, micro-immunotherapie, immunologie en PNEI. Jacques is scientific consultant bij Labo’Life en Member British Society of Immunology. 

 

Deel 2 Robert van Esch MSc.: De borsten als metabole spiegel van het vrouwenlichaam
Vrouwenborsten zijn een complex van verschillende weefselsoorten, waaronder adipocyten. De aanwezigheid van adipocyten in borstweefsel is essentieel tijdens de hormonale ontwikkelingen in het leven van de vrouw. De metabole aansturing van borstweefsel staat onder dominante controle van geslachtshormonen, prolactine en schildklierhormoon. Naast diverse celtypen blijken in borstweefsel ook microben aanwezig, die sterk kunnen reageren op intestinale veranderingen. Er zijn duidelijke verschillen waargenomen tussen de microbiële samenstelling van gezonde en ongezonde borsten. De status van het lokale milieu in de borst kan mede afhankelijk zijn van factoren die buiten de borst liggen, zoals leefstijl, lichaamsgewicht en darmfunctie. Er is dus een systemische interactie tussen het borstmilieu en externe factoren.

Aan bod komen onder meer:

 • De metabole betekenis van lokale adipocyten;
 • Het borstmicrobioom;
 • Systemische benadering van borstpathologie en het belang van detoxificatie;
 • Ondersteuning met leefstijlinterventies.

 

Robert van Esch MSc volgde de Academie voor Mesologie, is kPNI-therapeut en heeft een master in de PsychoNeuroImmunologie (PNI). Ook volgde hij modules westerse Fytotherapie. Sinds 2004 voert Robert praktijk in afwisselende samenwerking met artsen, fysiotherapeuten en osteopaten en schrijft hij regelmatig wetenschappelijke artikelen op het gebied van functionele geneeskunde en fytotherapie.

 

Deel 3 Maurice Kool Msc. en Dr. Jacques Deneef: Therapeutische interventies bij deel 1 en 2
In deel 3 van dit live seminar volgen interessante toepassingen voor therapie. Ook is er gelegenheid om vragen te stellen.

 

Maurice Kool Msc werkte begin jaren 90, na een CAM-opleiding, voor de SOE en hun biomoleculair centrum. Vlak daarna startte hij een praktijk als leefstijlgeneeskundige avant la lettre in het MC Delft. Na een Master PsychoNeuro-Immunologie werd hij tevens hoofdredacteur van het vakblad Van Nature en auteur van diverse monografieën voor Bonusan. Na 26 jaar patiëntenzorg richt hij zich nu op het uitbouwen van Nutriphyt Nederland met congressen, praktijktrainingen, R&D en ondersteuning van zorgverleners.

 

Seminars met accreditatie

Wanneer je deelneemt aan een seminar van ReThink, ontvang je na afloop een certificaat. Als je jezelf aanmeldt voor dit seminar wordt je automatisch doorgelinkt naar de website van ReThink. Hier vind je bij welke beroepsverenigingen ReThink accreditatie heeft aangevraagd.

U kunt zich alleen aanmelden voor dit seminar als u een medisch professional bent.